Martin Vohánka na Green Deal Summitu představil Mapu příležitostí

Yellow circle icon Orange circle icon Martin Vohánka na Green Deal Summitu představil Mapu příležitostí image thumbnail
Decorative yellow line

04.10.2024

Martin Vohánka, ambasador iniciativy Druhá ekonomická transformace (2ET), na Green Deal Summitu pořádaném Hospodářskými novinami představil Mapu příležitostí českého průmyslu. Projekt 2ET ve spolupráci s dalšími podnikatelskými asociacemi (včetně AUP) si klade za cíl identifikovat obory, ve kterých může Česko profitovat ze zelené transformace. Podle první analýzy je Česko ve světovém srovnání v indexu příležitosti zeleného průmyslu na druhém místě (Česko #2). Projekt vychází z dat celní správy a mezi konkrétními výrobky identifikuje ty „zelené“, na jejichž světovém exportu má Česko už dnes značný podíl. Martin Vohánka zdůraznil, že výsledný potenciál Česka není až takové překvapení, když uvážíme, že při zelené transformaci bude třeba hlavně sofistikovaná strojírenská výroba. Obory, v nichž jsou Češi tradičně dobří. Projekt bude postupně doplňován ve spolupráci s byznysem a asociacemi. Mapu příležitostí zelené technologické transformace, včetně identifikace hlavních překážek, najdete zde.

Decorative blue line